Afise ilustracija web

Poštovani pacijenti,

Na ovoj stranici možete naći neke za Vas korisne informacije. Kada klinknete na sliku, dobit ćete brošuru u PDF formatu, pripremljenu za štampu.

01 Postupak pri prijemu bolesnika u bolnicu

Postupak pri prijemu bolesnika u bolnicu

Ukoliko treba da legnete u bolnicu, ovdje ćete naći osnovne informacije o postupku prijema. Takođe ćete naći odogvore na pitanja: šta treba ponijeti od stvari, za koje stvari je potrebno posebno odobrenje, koju dokumentaciju morate da imate prilikom dolaska na prijemni šalter, kako ćete popuniti dio prijemnog lista koji se odnosi na pacijenta, osnovno o troškovima liječenja, o bolničkoj garderobi…

02 Upustvo za pripremu pacijenta prije lab. pretrage

Upustvo za pripremu pacijenta prije laboratorijske pretrage

Brošura sadrži važna pripremna uputstva za sve pacijente koji treba da vade laboratorijske nalaze, uključujući: savjete za opću i specijalnu pripremu - određivanje željeza u krvi, određivanje masti u krvi, test oralne podnošljivosti glukoze, određivanje krvi u stolici, sakupljanje jednokratne porcije urina i sakupljanje 24 satnog urina. Zašto je važno da se pridržavate uputstava iz ove brošure? Vaša dobra priprema omogućava tačniji laboratorijski nalaz.

03 Da li poznajete 5P Uzimanje lijekova na pravi nacin

Da li poznajete 5P - Uzimanje lijekova na pravi način

Ukoliko uzimate lijekove ovdje ćete dobiti informacije o 5 osnovnih pravila kojih bi se tom prilikom trebali pridržavati : pravi lijek za pravu osobu, u pravom trenutku, u pravoj dozi, na pravi način. Ovdje ćete naći odgovore na pitanja koja najčešće postavljate u vezi sa lijekovima, pa i ono – šta uraditi  kada zaboravite uzeti lijek. Zapamtite – nije svejedno kako uzimamo lijekove ako želimo njihov pun učinak.

04 Lijecenje boli

Liječenje boli

Niko ne voli da trpi bol jer je prožet neugodnim emocionalnim i osjetnim doživljajima. Kao bilo koje oboljenje i bol se može liječiti. O tome govori ova brošura. Možete se informisati šta je to bol i koje vrste boli postoje, kako se mjeri intenzitet boli i koji su bazični lijekovi za terapiju.

05 Dojenje

Dojenje

Dojenje je najprirodniji i najzdraviji način ishrane vaše bebe od prvog dana rođenja. Ako imate bebu koju dojite svakako pročitajte informacije koje Vam nudimo. Nastojali smo da da damo odgovore na najčešća pitanja koja nam se postavljaju u vezi sa dojenjem.

06 Bol u trbuhuBol u trbuhu

Pacijenti vrlo često odlaze kod ljekara zbog pojave bolova u predjelu trbuha. Ovdje ćete naći, na osnovu vrste i karaktera bola te popratnih simptoma, početne upute i savjete kada da se javite ljekaru. Ove smjernice Vam mogu poslužiti samo kao orjentacija i one ne mogu zamijeniti ljekarski pregled.

07 Povisena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura

Temperatura nije bolest, ona je znak neke bolesti. U slučaju da Vi, Vaše dijete ili neko od Vaših ukućana ima povećanu temperature ovdje ćete pronaći neke korisne informacije o tome - koja je normalna tjelesna temperature, na šta treba obratiti pažnju kod njenog povećanja, šta sami možete uraditi da bi snizili povišenu temperature, te kada je potrebno konsultovati ljekara, naročito kada su u pitanju djeca.

08 Crijevne infekcije

Crijevne infekcije

Crijevne infekcije su vrlo česte kod zaraznih bolesti, a u toku godine najčešće se javljaju u ljetnom period. Koji su najčešći uzročnici i simptomi crijevnih infekcija, kako se liječe i kako spriječiti njihovu pojavu – odgovore podražite u ovoj brošuri.

10 Siva Mrena Katarakta oka

Upustvo za pacijente nakon operacije katarakte - sive mrene oka

Ukoliko ste pacijent koji se sprema na operaciju ili je tek operisao kataraktu, ovdje možete naći upute kako da koristite očne kapi, a takođe i informacije na šta sve treba da obratite pažnju, te u kojim slučajevima i kada je potrebno da se mimo kontrole javite ljekaru.

10 MRSA

MRSA

Ovdje ćete se upoznati sa informacijom o tome šta je MRSA (Meticillin Rezistentni Stafilokokus Aureus), kako utiče na Vaše zdravlje, predstavlja li opasnost za zdravlje drugih osoba i još nekim drugim odgovorima na pitanja koja se najčešće postavljaju u vezi ovog oboljenja.

12 Gerb

GERB

Gastroezofagusna refluksna bolest – ovaj složeni naziv označava povratak želudčanog sadržaja u jednjak. O bolesti govorimo kada vraćeni želučani sadržaj svojim djelovanjem počinje uticati na sluznicu jednjaka. Ovdje ćete dobiti informacije koliko je ovo oboljene učestalo, koji su njeni znaci, kako ih razlikovati od srčane boli, te kako se ova bolest liječi.

11 Amebijaza i njeno lijecenje

Amebijaza i njeno liječenje

Šta je zarazna bolest amebijaza, na koji način se čovjek može zaraziti amebama, kako se ova bolest dijagnostikuje i na koji način se liječi – odgovore na ova pitanja potražite u našoj brošuri.

13 Prehrambene smjernice kod gihta   uricnog artrtitisa

Prehrambene smjernice kod gihta - uričnog artrtitisa

Pored opisa ove bolesti koja češće pogađa muškarce, njenih simptoma i načina liječenja, u ovoj brošuri možete pronaći prehrambene smjernice za oboljele od gihta, tj koje namirnice su preporučljive, a koje treba izbjegavati. Način ishrane jedan od važnih faktora terapije ovog oboljenja.

14 Lijecenje hipertireoze radioaktivnim jodom

Liječenje hipertireoze radioaktivnim jodom

Ovaj oblik liječenja smatra se dobrim izborom kod pojave hipertireoze uzrokovane prisustvom toplih čvorova ili toksičnog adenoma koji pojačavaju lučenje hormona štitnjače. Radioaktivni jod se koristi i kod liječenja ponovne pojave  hipertireoze nakon neuspješne operacije. Ova terapija je prvi izbor u liječenju kod starijih bolesnika koji slabo reagiraju na antitireoidno liječenje, a imaju srčane komplikacije ili drugu pridruženu bolest (plućni i bubrežni bolesnici) zbog kojih operacija nije moguća. Ovdje će Vam biti pojašnjeno kako štitna žlijezda koristi radioaktivni jod, kao i neke praktične upute nakon terapije kojih se potrebno pridržavati 2-5 dana nakon njene primjene.

15  Uputa za pacijente koji rade  scintigrafija sitne zlijezde

Uputa za pacijente koji rade scintigrafiju štitne zlijezde

Scintigrafija je snimanje štitne žlijezde po ubrizgavanju radiaktivnog sredstva, a obavlja se putem gama kamere. Ukoliko treba da uradite ovu dijagnostiku ovdje ćete naći opdgovore na pitanja kako se scintigrafija obavlja i šta se njome dijagnostikuje, ten eke praktične upute koje treba slijediti poslije ove dijagnostike.

16 TCD Transkranijalna doppler sonografija TCD - Transkranijalna doppler sonografija

TCD je ultrazvučna metoda pregleda moždane cirkulacije, tj. Protoka krvi u moždanim krvnim sudovima. Metoda je sigurna, neinvazivna i bezbolna. Kada je potrebno uraditi TCD, kako se ova dijagnostika izvodi i šta utiče na mogućnost testiranja možete saznati na stranicama ove brošure.

17 TEST OPTERCENJA SRCA

Test opterećenja srca

Ergometrijski test se koristi za dijagnostiku i procjenu mnogih srčanih i kardiovaskularnih bolesti, kao i za procjenu uspješnosti terapije. Ukoliko Vam je preporučeno da uradite ovu vrstu testa, u našoj brošuri možete naći sve informacije o tome koji su preduslovi za njegovo izvođenje, kako da se pripremite za test i način izvođenja testa.

18 Antikoagulantna terapija 1 dio

Antikoagulantna terapija 1 dio

Antikoagulantna terapija je terapija lijekovima (antikoagulansima) koji smanjuju moć zgrušavanja krvi. Ukoliko želite da o ovome saznate više, ove dvije brošure daće Vam odgovore na sljedeća pitanja: (Brošura 1) kada se primjenjuje antikoagulantna terapija, šta je cilj ove terapije, šta je protrombinsko vrijeme (PV), šta je terapijsko područje. (Brošura 2) Sve najbitnije informacije o antikoagulansima, lijekovima koji smanjuju moć zgrušavanja krvi.

19 Antikoagulantna terapija 2dio

Antikoagulantna terapija 2 dio

Antikoagulantna terapija je terapija lijekovima (antikoagulansima) koji smanjuju moć zgrušavanja krvi. Ukoliko želite da o ovome saznate više, ove dvije brošure daće Vam odgovore na sljedeća pitanja: (Brošura 1) kada se primjenjuje antikoagulantna terapija, šta je cilj ove terapije, šta je protrombinsko vrijeme (PV), šta je terapijsko područje. (Brošura 2) Sve najbitnije informacije o antikoagulansima, lijekovima koji smanjuju moć zgrušavanja krvi.

20 Sta trebate znati o transfuziji krvi

Šta trebate znati o transfuziji krvi

Transfuzija krvi i sastojaka krvi se uspješno primjenjuje u liječenju povrijeđenih i oboljelih od mnogih bolesti.  Iako je ova vrsta liječenja danas sigurnija nego u prošlosti, ona nije lišena neželjenih posljedica, tj. neželjenih transfuzijskih reakcija. Pacijent ima pravo da bude pravovremeno informiran o razlozima liječenja transfuzijom krvi, očekivanim pozitivnim efektima, ali i o poznatim i nepoznatim rizicima. Ovom brošurom smo željeli upoznati pacijenta sa osnovnim karakteristikama ove vrste liječenja, sa njegovim pravom da bude dobro informiran o posljedicama liječenja transfuzijom krvi i njegovim pravom da  svojim odlukom aktivno utiče na tok i ishod vlastitog liječenja.

21 Imunohematoloska ispitivanja u trudnoci

Imunohematološka ispitivanja u trudnoći

Ovdje su ponuđene osnovne informacije o laboratorijskim ispitivanjima krvi koje svaka trudnica treba obaviti u toku svoje trudnoće. Ukazano je na važnost određivanja AB0 i Rh D krvne grupe majke i novorođenčeta, otkrivanja i identifikacije antitijela protiv antigena krvnih grupa ploda i određivanja njihove koncentracije. Ova ispitivanja omogućavaju da se, na vrijeme, otkrije eventualna ugroženost ploda zbog nepodudarnosti njegove i krvne grupe majke. Dobro informisane trudnice dosljednije će ispoštovati preporuke ljekara i plan laboratorijskih ispitivanja i time dati svoj doprinos uspješnijem toku aktuelne, ali i eventualnih, narednih trudnoća.

22 Kontrastna sredstva u radiologiji

Kontrastna sredstva u radiologiji

Kontrastna sredstva su supstance koje apsorbiraju rendgenske zrake više ili manje od tjelesnih tkiva ili organa. Zbog čega se ona primjenjuju u radiološkoj dijagnostici, koje vrste kontrastnih sredstava postoje , kako se primjenjuju, koje su njihove moguće komplikacije i kako ih izbjeći, sve to možete naći ukoliko pročitate ovu našu brošuru.

23 Priprema za radioloske pretrage digestivnog trakta 1 dio

Priprema za radiološke pretrage digestivnog trakta 1 dio

Dobra priprema je preduslov za kvalitetan pregled probavnog trakta. U ovim dvjema brošurama su informacije o vrstama pregleda (pasaža jednjaka, rendgen gastroduodenuma, pasaža tankog crijeva, irigografija, peroralna apendikografija, peroralna ileocekografija), potrebnim pripremama za ove vrste pretraga i način njihovog izvođenja.

24 Priprema za radioloske pretrage digestivnog trakta 2 dio

Priprema za radiološke pretrage digestivnog trakta 2 dio

Dobra priprema je preduslov za kvalitetan pregled probavnog trakta. U ovim dvjema brošurama su informacije o vrstama pregleda (pasaža jednjaka, rendgen gastroduodenuma, pasaža tankog crijeva, irigografija, peroralna apendikografija, peroralna ileocekografija), potrebnim pripremama za ove vrste pretraga i način njihovog izvođenja.

25 Pterigij

Pterigij

Pterigij, u narodu poznat kao vanjska mrena, predstavlja abnormalan rast (duplikaturu) spojnice oka (konjunktive) koja postepeno počinje urastati u površinske slojeve rožnice. Detaljnije o ovom oboljenju, njegovim znacima, metodama liječenja i prevenciji saznaćete ako pročitate našu brošuru.

26 Senilna degeneracija zute mrljeSenilna degeneracija žute mrlje

Senilna degeneracija žute mrlje javlja se kao posljedica degenerativnih promjena uzrokovanih starenjem. Ukoliko Vi ili Vama neko blizak ima ovo očno oboljenje, ovdje možete naći odgovore na mnoga pitanja koja Vas interesuju kao i uputu za samotestiranje.

27 Katarakta   Siva Mrena

Katarakta - Siva mrena

Katarakta ili siva mrena, predstavlja svako zamućenje leće ili njene ovojnice. Uloga leće je da lomi svjetlo koje ulazi u oko. U većini slučajeva uzroci nastanka katarakte su povezani sa starenjem, pa se može reći da starosna mrena nije bolest, nego normalna pojava u starosti. Koji su simptomi katarakte, kada je operisati i kojom operativnom tehnikom, naša brošura Vam daje odgovore na ova pitanja.

28 Glaukom   Zelena Mrena

Glaukom - Zelena mrena

Glaukom ili zelena mrena je oboljenje očnog živca najčešće uzrokovanim povećanim očnim pritiskom. Oštećenja očnog živca su nepovratna, a liječenje može samo usporiti ili zaustaviti napredovanje bolesti. Glaukom je drugi po učestalosti uzrok sljepila u svijetu. O ozbiljnosti ovog oboljenja, njegovim simptomima, oblicima i načinu liječenja, te držanju pod kontrolom faktora rizika možete se informisati u ovoj brošuri.

29  Prevencija raka grlica materice

Prevencija raka grlića materice

U Evropi svake godine 6o.ooo žena oboli a polovina umre od raka grlića materice. U prevenciji ove bolesti je na prvom mjestu redovan ginekološki pregled, potom sprovođenje programa  organizovanog skrininga (dolazak ljekaru uz poziv i zvaničnu evidenciju), te program vakcinacije protiv HPV infekcije. Ponuđene su osnovne informacije o ovom oboljenju, vrstama pregledan, načinu liječenja i metodama prevencije.

30 Alternativni porodi

Alternativni porodi

Na našem Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo porodiljama, pored klasične metode porađanja ležanjem na leđima, nudimo i opcije alternativnog poroda, tj. porod u kadi, na stočiću i uz pomoć lopte. Ukoliko ste zainteresovani, ova brošura će Vam pružiti sve neophodne informacije.

31 Uganuce skocnog zgloba

Uganuće skočnog zgloba

Vjerojatno ne postoji osoba koja u životu nije uganula skočni zglob. Zato svi dobro znamo koliko ovo može biti neugodno i bolno iskustvo. Šta je uganuće skočnog zgloba, zbog čega nastaje, koja mu je klinička slika, kako se liječi i kako, ako Vam se to desi, možete sebi pomoći do odlaska liječniku, o svemu tome govori ova brošura.

32 Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena

U brošuri možete naći osnovne podatke o ovoj vrsti dijagnostičke pretrage, tj. kada se primjenjuje, koje su pripreme za ovaj pregled, način na koji se obavlja, koje su prednosti a koja ograničenja kod pregleda ultrazvukom.

33 Gastric bypass   Ekstremna gojaznost

Gastric bypass - Ekstremna gojaznost

Ekstremna gojaznost je bolest koja void ka progresivnom oštećenju zdravlja.Teška gojaznost se ne može trajno izliječitiniti jednom metodom osim hirurškom, što je i naučno dokazano. Gastric Bypass je jedna od hirurških metoda za liječenje ekstremne gojaznosti. Ponuđena brošura Vam nudi sve bitne informacije o ovoj temi.

34 Mozdani udar

Moždani udar

Moždani udar je treći uzrok smrtnosti, a  prvi uzrok invalidnosti u svijetu. Može desiti svakome, s tim što neke osobe imaju veći riziki od ostalih. Informacije koje Vam dajemo će Vam pomoći da shvatite šta je moždani udar, kakve mogu biti njegove posljedice, koji su faktori rizika i kako ih smanjiti.

Znaci M udara

Znaci moždanog udara

Moždani udar je hitno medicinsko stanje koje, u današnje vrijeme, nije vise rezervisano samo za stariju dob. Svako bi trebao da nauči da prepozna osnovne znakove moždanog udara kako bi se moglo što prije reagovati – zakašnjelo reagovanje dovodi do teških zdravstvenih posljedica. Naučite ove znake,  jer tako možete spasiti svoj i živote drugih ljudi.

36. Akutne komplikacije secerne bolesti

Akutne komplikacije šećerne bolesti

Akutne komplikacije šećerne bolesti su stanja opasna po ljudski život. Stoga je potrebno da poznajete znakove upozorenja. Ova brošura će Vas informisati o kakvim stanjima se to radi. Ovdje ćete naći i niz korisnih savjeta namijenjenih oboljelima i njihovoj rodbini. Zapamtite - uz dobro kontrolisanu šećernu bolest može se živjeti zdrav, aktivan i dug život.

37 Mammografija

Mamografija

Šta je mamografija? Kada je treba napraviti? Kako se pripremiti? Kako se odvija? Koje su prednosti i koristi mamografije? Šta nakon pregleda? Sve odgovore možete naći u ovoj brošuri.

38 Cistoskopski pregled

Cistoskopski pregled

Cistoskopija je metoda koja pomoću specijalnog optičkog instrumenta - cistoskopa omogućava pregled unutrašnjosti mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi i prostate. Cistoskop se uvodi kroz mokraćnu cijev (uretru) te se procjenjuje veličina mokraćnog mjehura, izgled sluznice, postojanje karcinoma ili dobroćudnih promjena (polipi, ciste).

039 HOPB img

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP)

HOBP je bolest koja se može spriječiti ako je rano otkrivena i pravilno i uspešno liječiti. Veliki broj pacijenata, prvenstveno pušača, nije svestan svoje dijagnoze, pa se HOBP nažalost dijagnostikuje obično u već poodmaklom stadijumu. U našoj brošuri možete naći osnovne informacije o ovoj bolesti, njenim uzrocima, dijagnozi i terapiji.

40 COPD

5 savjeta za lakše disanje / 12 razloga za spirometriju

041 Prevencija karcinoma dojke thumb

Prevencija karcinoma dojke

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svijetu, premda, vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. Skoro polovina žena koje obole od raka dojke razviju i metastatsku bolest. To znači da su se tumorske stanice odvojile od tumora u dojci te putem krvi ili limfe dospjele do udaljenih dijelova tijela, gdje se zaustave i počinju daljnji rast i razmnožavanje, odnosno stvaraju novi tumor. U brošuri „Prevencija karcinom dojke“ dobićete informaciju o toke koje su rizične grupe pacijenata kada je ova bolest u pitanju, te detaljna uputstva o samopregledu dojki kao prvom koraku kojeg možete sami učiniti u prevenciji ove zloćudne bolesti.

042 Prevencija hipertenzije thumb

Prevencija hipertenzije

Hipertenzija je medicinski izraz koji se koristi za povišene vrijednost krvnog pritiska. Kod zdravih osoba optimalna vrijednost krvnog pritiska trebala bi biti oko 120/80 mmHg. Ako je krvni pritisak trajno 140/90 mmHg i više, radi se o hipertenziji. U navedenom primjeru, "gornja" brojka 140 izražava pritisak koji se stvara prilikom otkucaja srca (sistolički krvni pritisak), a "donja" brojka 90 predstavlja pritisak u krvnim sudovima kad se srce odmara (dijastolički krvni pritisak). U brošuri „Prevencija hipertenzije“ naći ćete osnovne informacija o vrstama hipertenzije, najčešćim simptomima, riziko faktorima i na koji način se povećan krvni pritisak može prevenirati.

043 Dojenje 10 koraka thumb

Dojenje u 10 koraka

Majčino mlijeko ima jedinstven sastav i potpuno je prilagođeno djetetovim potrebama. U ovoj brošuri se nalaze informacije o tome šta znači dojenje na „baby friendly“ način.

044 Kako drzati bebu thumb

Kako držati svoju bebu?

Ova brošura donosi uputstva kako da vaše dijete bude pravilno položeno na dojku da bi ono bilo uspješno, te da vi i vaša beba postanete skladan dojenački par.

045 Elektroterapija

Elektroterapija

Ovu brošuru smo pripremili sa namjerom da se upoznate sa namjenom, vrstama i oblicima fizikalne terapije pri kojoj se koristi struja.

046 Bol u ledjima I

Bol u donjem dijelu leđa – 1. dio

Bol u donjem dijelu leđa spada među najčešće zdravstvene probleme. Pred vama je brošura (iz dva dijela) koja će vam pružiti informacije o tome šta je bol u leđima, šta je uzrokuje, koje su rizične grupe, kakvi su simptomi, kako se bolest dijagnosticira i liječi, te kako treba provoditi prevenciju.

047 Bol u ledjima II

Bol u donjem dijelu leđa – 2. dio

Bol u donjem dijelu leđa spada među najčešće zdravstvene probleme. Pred vama je brošura (iz dva dijela) koja će vam pružiti informacije o tome šta je bol u leđima, šta je uzrokuje, koje su rizične grupe, kakvi su simptomi, kako se bolest dijagnosticira i liječi, te kako treba provoditi prevenciju.

048 Letak Hepatitis AB i C 100

Hepatitis

Hepatitis ili upala jetre može biti uzrokovan raznim otrovima, lijekovima, nekim drugim bolestima, alkoholom ali najčešće je posljedica bakterijske ili virusne infekcije.
Najčešći uzročnici hepatitisa su virusi hepatitisa, a tri najvažnija su hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C. Hepatitis se može očitovati kao blaga bolest i trajati nekoliko sedmica, ali i ozbiljna doživotna infekcija (hronični hepatitis). Najčešće je blažeg oblika, ali može biti i teži, te zahtijevati hospitalizaciju. Ako organizam ne uspije savladati viruse, bolest prelazi u hronični oblik koji može uzrokovati velike posljedice.
Prevencija vakcinacijom je najefikasnija mjera u borbi protiv infekcije. Ukoliko niste vakcinisani I posumnajte da ste inficirani potrebno je da se javite doktoru, testirate I ukoliko vam je potrebno liječenje, terapija je dostupna.

049 HIV AIDS letak 100

 HIV-AIDS

HIV bolest nastaje prodorom virusa humane imunodeficijencije u krvotok, nakon čega dolazi do opadanja imunološkog sistema, komplikacija u sklopu nastanka popratnih tumora te do razvoja AIDS-a, što na kraju dovodi do smrti. HIV se može prenijeti putem nezaštićenog spolnog kontakta, putem krvi i sa inficirane majke na dijete. S obzirom da je najčešći put prijenosa putem nezaštićenog spolnog kontakta, HIV/AIDS se ubraja među spolno prenosive bolesti. Ne postoji rizik od prenosa infekcija kroz uobičajene društvene kontakte.
Ako ste bili u situaciji u kojoj ste se mogli zaraziti HIV-om ili drugom spolno prenosivom infekcijom preventivni pregled je od najveće važnosti jer rana dijagnoza omogućava uspješnije liječenje i sprečava prenos zaraze na druge.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

BHAAAS Special interdisciplinary educational event

Najava