Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i partnerska firma Genera BiH organizovali su edukativnu prezentaciju pod nazivom „Dan čistih ruku“. Na ovaj način željelo se ukazati na održavanje higijene ruku kao jednog od najjednostavnijih načina zaustavljanja širenja infekcija i bolesti.

 

Pored uposlenika Opće bolnice, prezentaciji su prisustvovali gosti, te javni mediji.

web_generaP1web_generaP2

web_Genera_Publika_1

Poslije riječi dobrodošlice od strane domaćina, direktorice Bolnice prof. dr. Sebije Izetbegović, prisutne je pozdravio i Selen Balić, direktor firme Genera BiH. Tom prilikom on je predstavio svoju kompaniju i njene proizvode izdvojivši kvalitet Generinih dezinficjensa za ruke i površine.

Genera_Predavac_1

Genera_Predavac11

U svom izlaganju na temu “Čiste ruke”, prof. dr. Sebija Izetbegović je naglasila da je to najjeftiniji i najjednostavniji put za sprječavanje mogućih infekcija.

Istakla je da je pravilno pranje ruku osnova radne i lične higijene, te da ovo zajedno sa čišćenjem, pranjem i dezinfekcijom radnog prostora, te pravilnim uklanjanjem otpada i provjetravanjem prostorija mora biti uobičajena navika i redovna obaveza svih. Naručito je to važno u zdravstvenim ustanovama, naglasila je prof. Izetbegović, jer se time preveniraju intrahospitalne infekcije i njihovo širenje.

Ona je zatim prisutnima prezentirala da za pravilno pranje ruku treba obezbijediti adekvatne uslove, objasnila kada je potrebno prati ruke i samu metodologiju pravilnog pranja ruku. Istakla je specifičnosti kod pranja ruku zdravstvenih radnika, tj. neophodnost pranja ruku prije kontakta sa pacijentom. Zašto? Zato što želimo zaštititi pacijenta od mogućih uzročnika koje imamo na rukama, bilo da je u pitanju kontakt sa pacijentom i njegovom bližom okolinom, prije direktnog poduzimanja medicinskog postupka ili odmah nakon kontakta sa tjelesnim tečnostima pacijenta.

Genera_Predavac2

Genera_Predavac_22

Infektolog, dr. Nina Hrabač, predsjednica Komisije za nadzor nad hospitalnim infekcijama u Općoj bolnici, predstavila je organizaciju i program rada Komisije, te izrađene protokole i procedure za kontrolu infekcije. Pored ovoga potencirala je i značaj održavanja redovne edukacije iz ove oblasti u našoj ustanovi.

Genera_Predavac3

Genera_Predavac33

Dr. Lorena Klarić, predstavnica Genere BiH je u kratkim crtama predstavila paletu i kvalitetu Generinih dezinficijensa za ruke i površine.

 

Druženje u ugodnoj i prijatnoj atmosferi nastavljeno je u hladovini parka Opće bolnice.

Genera_Park1

Genera_Park2

Genera_Park3

 

 

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

BHAAAS Special interdisciplinary educational event

Najava