U okviru kontinuirane edukacije za uposlenike realizovano prvo u nizu predavanja iz oblasti zaštite na radu.

Naslov predavanja: Zaštita na radu. Dio 1. Opšte odredbe

Predavač: Mustafa Zijadić, dipl. san. ing., Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Predavanje namijenjeno za: medicinske sestre / tehničare

Slika_1-Zastita_na_raduSlika2-Zastita_na_raduMustrafa_predavanja_2dio

SAŽETAK

Zaštita na radu je skup tehničkih, zdravstvenih, pravnih, psiholoških i drugih djelatnosti pomoću kojih se otkrivaju i otklanjaju opasnosti što ugrožavaju život i zdravlje osoba na radu, te utvrđuju mjere, postupci i pravila da bi se otklonile ili smanjile opasnosti u toku procesa rada.

Zaštita na radu provodi se da bi se svim uposlenicima osigurali podjednaki uvjeti rada bez opasnosti po zdravlje i život, kako bi se spriječile ozljede na radu, profesionalne bolesti i nezgode na radu, odnosno umanjivanje eventualnih štetnih posljedica ukoliko se opasnost ne može otkloniti.

Sve osobe koje se nalaze na radu imaju pravo i obavezu na zaštitu. U ovu skupinu ulaze i osobe na školovanju, praksi i usavršavanju.

Provođenje zaštite na radu ne ograničava se samo na profesionalne bolesti, već se nastoji spriječiti bilo koja bolest, odnosno ozljeda. U zdravstvu se najveća pažnja poklanja profesionalnim oboljenjima, jer su najčešća. Stoga je u ovom predavanju u okviru opšteg dijela, najviše riječi bilo posvećeno preventivi i mjerama zaštite od uboda oštrim predmetima, te proceduri koja slijedi ukoliko do toga dođe.

Današnje uvodno predavanje održat će se i za ljekare, kao i radnice na održavanju higijene, a neke specifičnosti iz oblasti zaštite za pojedine specijalnosti biće prezentirane uposlenicima u toku mjeseca septembra.


DOWNLOAD PREZENTACIJE

ikona

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

BHAAAS Special interdisciplinary educational event

Najava