sclerosis

Svjetski dan multipla skleroze (MS) od 2009. godine obilježava se različitim manifestacijama zadnje srijede u mjesecu maju. Na taj način se želi podići svijest javnosti o ovoj bolesti, ali i pokazati da osobe koje boluju od MS mogu biti nezavisne i samostalne.
Multipla skleroza je hronična demijelinizacijska bolest nervnog sistema obilježena propadanjem mijelinske ovojnice nervnih vlakana i upalnom reakcijom. To dovodi do usporenja ili blokade prijenosa živčanog impulsa između živčanih stanica.
Tok bolesti može biti različit. Kod nekih pacijenata smanjuju se periodi relapsa i remisije, dok kod drugih bolest ima samo progresivan slijed. Neke osobe se čine zdrave i mnogo godina nakon dijagnoze, dok kod druge bolest može za kratko vrijeme ozbiljno napredovati. Prvi znaci bolesti se najčešće javljaju između 20-te i 45-te godine života, rijetko prije 15-te i nakon 55-te godine.
Multipla skleroza se može manifestirati najrazličitijim simptomima. Upravo zbog toga na početku bolesti može ostati neprepoznata ili se zamijeniti s nekom drugom neurološkom bolešću. Neki od simptoma su utrnulost u udovima ili zaboravnost do paralize ili gubitak vida. Nažalost, multipla skleroza se trenutno ne može izliječiti, ali zahvaljujući sve većim dijagnostičkim dostignućima bolest se dijagnosticira već pri prvom napadu bolesti.
Postavljanje kliničke dijagnoze zahtijeva potpunu anamnezu i detaljan neurološki pregled, kao i primjenu različitih standardiziranih ocjenskih ljestvica. Stoga ukoliko postoji neki neurološki simptom koji traje ili se učestalo javlja, a ne možemo ga objasniti nekim već ranije dijagnosticiranim poremećajem potrebno se obratiti ljekaru.
Multipla skleroza iako za sada nije izlječiva bolest, od velike je važnosti pozitivan stav bolesnika i povjerenje prema ljekaru kao aktivnom partneru u procesu liječenja. Zajedničkim naporima se može pravodobnim postavljanjem dijagnoze uz pomoć multidisciplinarnog tima provoditi optimalno liječenje te omogućiti normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu na privatnom i poslovnom planu.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

BHAAAS Special interdisciplinary educational event

Najava