Melanom

Melanom je najzloćudniji tumor kože i sluznica. Njegovo biološko zloćudno ponašanje ne očituje se toliko u lokalnoj agresivnosti, koliko u njegovoj izrazitoj sklonosti ranom limfogenom i hematogenom metastaziranju. Jedno od osnovnih obilježja melanoma, zbog čega je ovaj tumor najzloćudniji, jest njegovo nepredvidljivo ponašanje. Kod nekih bolesnika melanom napreduje i širi se samo lokalno bez udaljenih metastaza, dok se kod drugih bolesnika najprije otkrivaju udaljene metastaze, a da primarni tumor ostaje neotkriven.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 132 000 ljudi godišnje oboli od melanoma, od kojih godišnje umire 41 000. Najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Melanomi se mogu pojaviti na svim dijelovima kože. U muškaraca se često nalaze na trupu, glavi ili na vratu. Kod žena se često melanom razvije na potkoljenicama. Vjerojatnost za nastanak melanoma povećava se s dobi.
Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim faktorom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su više puta tijekom života imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja (solarijumi). U rizičnu skupinu ulaze i osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u porodici imale osobe oboljele od melanoma ili drugih zloćudnih tumora kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.
Svjetska zdravstvena organizacija je postavila osnovne kriterije, na osnovu pet glavnih simptoma pri promjeni madeža u melanom, poznatih kao ABCDE simptomi a dobiveni su na osnovu akronima engleskih riječi:
A - asymmetry - pojava asimetrije na ranije simetričnom madežu;

B - border irregularity - pojava neoštre ograničenosti;

C - color – pojava nejednakomjerne obojenosti ili pigmentacije na prije jednakomjerno pigmentiranom madežu;

D - diameter – povećanje madeža 

E - elevation – ispupčenje madeža.


Razlikujemo nekoliko oblika melanoma:

mel1

Lentigo maligna melanoma

mel2

Površno-šireći melanom

mel3

Nodularni melanom

mel4

 Akrolentiginozni melanom

mel5

Amelanotični melanom

 

Vrlo važno je otkriti melanom u početnom stadiju, tzv. Melanom in situ.
Svake godine u maju, u većini zemalja Evrope, pa tako i kod nas, organizuju se „Dani Euromelanoma“, kada se dermatoskopijom otkrivaju madeži sumnjivi na melanom. Projekt je medicinskog, humanitarnog i savjetodavnog karaktera, a tri su mu glavna cilja: prevencija, obrazovanje i informisanje. Temeljni cilj projekta je rano otkrivanje melanoma i drugih malignih tumora kože što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja. Namjena projekta je također i osvješćivanje šire javnosti o načinima prepoznavanja tumora kože te motivacija osoba da u što ranijoj fazi potraže liječničku pomoć. Cilj projekta je i edukacija šira javnost o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda madeža.
U Bosni i Hercegovini nas još iznimno zabrinjava što se melanom otkrije tek u uznapredovaloj fazi, a jedan od razloga je i taj što u narodu vrijedi vjerovanje da „madeže ne treba dirati“.
Treapija melanoma se prvenstveno provodi hirurškim putem a u nekim slučajevima, ovisno o stadiju bolesti se primjenjuju i hemoterapija, imunoterapija a u rjeđim slučajevima i terapija zračenjem.

 

Pripremila: dr. Slađana Samardžić, J.U. Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

BHAAAS Special interdisciplinary educational event

Najava