Alma 0

U sklopu realizacije godišnjeg plana kontinuirane edukacije, na Odjeljenju za internu medicinu J.U. Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", za medicinske tehničare održano je predavanje o zdravstvenoj njezi dijabetičnog stopala. Predavač je bila Alma Hadžić, medicinska sestra.

Alma 1

Diabetes mellitus je hronično oboljenje metabolizma, uzrokovano povišenom količinom šećera u krvi usljed patološkog procesa u gušterači.
Postoji nekoliko faza u kojima medicinska sestra učestvuje u zbrinjavanju ovakvih pacijenata:
1. prijem na odjeljenje,
2. plan zdravstvene njege (sestrinska dokumentacija),
3. koordinacija sa ljekarom,
4. edukacija pacijenta.

Medicinska sestra treba da obavi pregled stopala, bilo da je u pitanju prevencija ili već nastale promjene na stopalu.
Pregleda se stopalo između prstiju i od prstiju prema peti, koža radi evidentiranja prisustva povreda, kalusa, žuljeva, fisura, ulcera i drugih neuobičajenih pojava. Pri pregledu treba tražiti i tanku, nježnu, sjajnu i bez dlaka kožu, tj. znake smanjene vaskularne cirkulacije. Potrebno je opipati stopala radi određivanja njihove temperature, tj da li su pretjerano topla i suha. Potrebno je prekontrolisati da li postoje zadebljanja na noktima, urasli nokti, i prisustvo gljivičnih infekcija.
Elementarno obilježje tipičnog ulcera na stopalu dijabetičara je hronicitet. Ova rana je lokalizirana većinom na plantarnoj strani stopala, na mjestima na kojima koža i meko tkivo trpi najveći pritisak. Obično su to rane okruglog ili ovalnog oblika i zahvataju površinu različite veličine, rijetko veću od promjera kovanice.
Ako nekroza seže duboko pa se zagnojeni dijelovi rane pružaju u središte stopala, medicinska sestra-tehničar obavještava ljekara i hirurga koji planiraju konkretniji hirurški zahvat, tzv. kontrainciziju.

D O W N L O A D

Download icon

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

E uputnica

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

BHAAAS Special interdisciplinary educational event

Najava