Humira 1
U općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš" za uposlenike Odjeljenja za internu medicinu, dr. Azra Šabić održala je predavanje o biološkom lijeku Humiri (adalimumab). Naziv "biološki lijekovi" se odnosi na one vrste lijekova koji djeluju tako da oponašaju procese u organizmu, samo u pojačanom obliku. To su lijekovi visokosofisticirane tehnologije koji se dobijaju genetskim inžinjeringom.
Humira 2

Humira (adalimumab) namijenjena je liječenju reumatoidnog artritisa, poliartikularnog juvenilnog idiopatskog artritisa, ankilozantnog spondilitisa (AS), aksijalnog spondiloartritisa bez radiološkog dokaza AS-a, psorijatičnog artritisa, psorijaze, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. To je lijek koji smanjuje upalni proces koji prati ove bolesti. Aktivni sastojak, adalimumab, jest ljudsko monoklonsko protutijelo, proizvedeno na kulturama stanica. Monoklonska protutijela su proteini koji prepoznaju druge jedinstvene proteine i za njih se vežu. Adalimumab se veže za specifični protein (faktor tumorske nekroze ili TNFα) čije su razine povišene pri upalnim bolestima kao što su reumatoidni artritis, poliartikularni juvenilni idiopatski artritis, ankilozantni spondilitis, aksijalni spondiloartritis bez radiološkog dokaza AS-a, psorijatični artritis, psorijaza, Crohnova bolest te ulcerozni kolitis.
Djelotvornost bioloških lijekova , u koje spada i Humira, potiče entuzijazam za njihovu primjenu, ali se istovremeno mora voditi računa i o rizicima pri njihovoj primjeni.
Kao i za ostale lijekove, za pravu procjenu koristi i rizika, treba pričekati da se prikupe podaci za veći broj bolesnika koji ove lijekove koriste kroz duže vrijeme.

D O W N L O A D

Download icon

Misija i vizija

Misija

JU OBS

 pneumokok simpozij poster WEB

Akreditacija OBS Akaz Small

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI