Ambasada Narodne Republike Kine u BiH osigurala je sredstva za kupovinu ultrazvučnog aparata za transkranijalni Color Dopler „Toshiba Xario 100", za Odjeljenje neurologije Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Donacija tcd
Donirani aparat, koji će služit za pregled pacijenata koji boluju od vaskularnih oboljenja u neurologiji, uručio je kineski ataše Gao Kai.
Na prigodnoj svečanosti upriličenoj ovim povodom ataše Gao je izrazio nadu da će metoda kojom se mjeri protok krvi u moždanim krvnim sudovima, što je osnovna svrha doniranog aparata, pomoći mnogim pacijentima.
U ime uposlenika Opće bolnice riječi zahvale kineskoj delegaciji uputio je prim.dr.sci.med. Haso Sefo, šef Odjeljenja za neurologiju.
On je naglasio da će aparat dobro doći i da će pomoći pacijentima jer je pregled siguran, neinvazivan i bezbolan.
Pretraga se radi u slučajevima: vrtoglavice, glavobolje, rizika za moždani udar, stanja nakon tranzitornog ishemičnog ataka, moždanog udara, te nakon povrede glave i vrata. Pregled traje 30 minuta.
Transkranijalna doppler sonografija (TCD) radi se u Općoj bolnici, u Kabinetu za TCD pod stručnim nadzorom prim.mr. sci. med. dr. Senke Salčić.
TCD aparat donacija