Ali Guermazi

Ekspert za dijagnostiku osteoartritisa i profesor radiologije na Univerzitetu u Bostonu Ali Guermazi, održao je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”predavanje  o temi „Using of MRI in Osteoartritis“. Tom prilikom prof. dr. Guermazi je naglasio da je ovo najčešća bolest zglobova na svijetu od koje  uglavnom obolijevaju osobe srednje i starije životne dobi. Godišnje se na liječenje osteoartritisa u USA troši 26 miliona dolara, a u Njemačkoj 19 miliona eura. Za ovu bolest trenutno ne postoji lijek, stoga je nefarmakološka terapija vrlo važna (smanjenje kilograma, fizikalna terapija, hirurški tretman). Oboljenje se može prevenirati. Izvorni nastanak i patofiziologija još nisu u potpunosti razjašnjeni. Pogađa različite zglobove, najčešće ruku, koljena i kuka. 

Ali Guermazi1

Prof. dr. Guermazi je u toku predavanja akcenat stavio na samu definiciju osteoartritisa rekavši da je ovo bolest koja je usko povezana sa mehaničkim stresom i da uključuje i upalne komponente, te da je sam proces, bez obzira da li je mehanički faktor ili upala, inicijator bolesti, još uvijek predmet rasprave. Govoreći o dijagnostici, prof. dr. Guermazi je objasnio koji su nedostaci rentgenske dijagnostike a koje prednosti MRI-a kod ovog oboljenja.

Osteoartritis nije jedna bolest i stoga se može imati koristi od priznavanja njegovih različitih fenotipa. Ovo bi svakako trebalo uzeti u obzir kod nastavka istraživanja lijekova za  ovo oboljenje.

Prof. dr. Ali Guermazi  najveći naučni doprinos dao je u dijagnostici  progresivne bolesti osteoartritisa pomoću MRI. U fokusu njegovog istraživanja je i rad na identifikaciji faktora rizika za razvoj i pogoršanje osteoartritisa.

Autor je više od 260 recenziranih publikacija i istraživač je na brojnim poljima koja se odnose na očitavanje rezultata MRI snimaka za osteoartritis.

Prof. dr. Ali Guermazi  je direktor  Quantitative Imaging Center, profesor radiologije i šef Odjela za mišićno-koštanu sliku (Musculoskeletal Imaging ) na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bostonu.