Slika-1  ORTHO

Rezultat ovosedmične saradnje ortopeda Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo i Zavoda za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr. Miroslav Zotović" iz Banja Luke, je devet uspješno urađenih operacija koljena i kuka. Pacijenti kojima je urađen hiruški zahvat ugradnje vještačkog koljena ili kuka odlično su podnijeli operaciju i već su u procesu oporavka.

Slika-6  ORTHO

Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Opće bolnice, na pres konferenciji upriličenoj ovim povodom, zahvalila se svom osoblju uključenom u trodnevni pilot projekat, koji je implementiran ove sedmice.
Operisani pacijenti, kojima je ugrađeno vještačko koljeno ili kuk, ustali su iz kreveta isti dan kada su operisani. Prof. Izetbegović se posebno zahvalila prim. dr. Slavku Manojloviću, specijalisti ortopedije koji je nesebično podijelio svoje znanje s kolegama iz Opće bolnice.
Tim sastavljen od banjalučkih i sarajevskih zdravstvenih radnika operisao je sedam pacijenata, kojima je ugrađena proteza vještačkog koljena a za tri pacijenta proteza kuka. Direktorica Izetbegović ovom prilikom je najavila nastavak saradnje sa mnogo više urađenih operacija u narednom preiodu. U Općoj bolnici Sarajevo postoje svi uslovi za to, moderne operacione sale, dijagnostička služba, fizikalna terapija itd... Pacijenti će se moći liječiti brzo i efikasno u svojoj zemlji, bez odlivanja finansijskih sredstava i odlazaka u inostranstvo.

Slika-3  ORTHO

Prim. dr. Slavko Manojlović, specijalista ortopedije, srdačno se zahvalio direktorici Izetbegović na pozivu za saradnju. Poziv je shvatio kao lično priznanje za dosadašnji rad. Nosi, kako je rekao, sjajan dojam nakon tri dana saradnje sa kolegama u Bolnici i rada u Ustanovi u kojoj sve funkcioniše perfektno. Obišao je, kaže mnoge bolnice u regiji i šire, ali nigdje nije vidio ovako dobro uređen sistem rada i poslovanja. Najavio je dugoročnu saradnju, jer su potrebe za ovom vrstom operativnih zahvata u BiH velike, te su liste čekanja na operacije duge. Na Klinici u Banja Luci se godišnje operiše oko 600 pacijenata, a potrebe su mnogo veće.

Slika-4  ORTHO

Ovom prilikom prim. dr. Manojlović je održao i dva predavanja za uposlenike Opće bolnice Sarajevo, a sva dešavanja u operacionoj sali uposlenici su mogli pratiti putem video-linka.

Slika-7  ORTHO

Prim. dr. sci. med. Šukrija Đozić, šef Odjeljenja hirurgije Opće bolnice, također je izrazio svoje zadovoljstvo pokrenutim projektom. On je podsjetio da se u Općoj bolnici godišnje zbrine oko 20 hiljada pacijenata, kojima se pružaju različite usluge, koje su evropskog kvaliteta.
Slika-5  ORTHO

U planu je da se ove godine oko 30 pacijenata ugradi proteza koljena, a već naredne godine predviđeno je više od 50 operativnih zahvata. Za očekivati je da uspostavljena saradnja banjalučkih i sarajevskih ortopeda pomogne mnogim pacijentima da se nakon tretmana uspješno vraćaju aktivnom životu.

Slika-2  ORTHO