U okviru realizacije godišnjeg plana kontinuirane edukacije u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš", dr. Adnan Pezo, specijalizant ginekologije i akušerstva održao je predavanje o hroničnoj zdjeličnoj boli, koja je relativno česta pojava u ženskoj populaciji. Edukacija je organizovana za osoblje Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo.
Dr PEZO
Hronična zdjelična bol je intermitentna ili konstantna bol u karlici u donjem abdomenu ili zdjelici, trajanja najmanje 6 mjeseci, koja se ne javlja isključivo sa menstruacijom ili odnosom. Hronična bol u karlici je simptom, a ne dijagnoza.
Godišnja prevalencija kod žena u dobi od 15-73 je 38/1000 (astme: 37/1000, bol u leđima: 41/1000). Veliki broj žena ne dobija dijagnozu čak i poslije dugo godina i višestrukih ispitivananja.
Ginekološki uzroci hronične zdjelične boli:

  1. Endometrioza
  2. Adenomioza
  3. Adhezije
  4. Karlična venska kongestija

Dijagnoza hronične zdjelične boli je vrlo teška. Anamnestički treba istražiti prirodu, smještaj i širenje boli, stanja u kojima se bol pojačava ili smanjuje, povezanost boli s menstruacijskim ciklusom, radom, stresom i spolnim odnosom.
Klinički je potrebno pretražiti cijeli abdomen i zatim izvršiti detaljan pregled vanjskih i unutarnjih spolnih organa. Kod određenog broja bolesnica potrebno je primijeniti i druge dijagnostičke postupke (ultrazvuk, laparoskopija, CT, MR) kako bi se isključili organski uzroci zdjelične boli. Laparoskopija je danas najčešća dijagnostička metoda.
Tretmani hroničnog bola kao dijagnoze može biti:
Farmakološki - Analgetici su oslonac farmakološkog tretmana.Opioidi???(ovisnost je jedina komplikacija, 3-6 % pacijenata doživi ovisnost,55-71 % već uzima opioide. Antidepresivi (triciklički).
Fizička aktivnost, treninzi opuštanja i psihoterapija mogu biti vrlo korisni, jer poboljšavaju protok krvi u maloj zdjelici i smanjuju učestalost i jačinu zdjelične boli.
Kirurški zahvati (resekcija lig. sacrouterina, liza adhezija, presakralna neurektomija, histerektomija) se povremeno koriste, ali je u liječenju idopatske hronične zdjelične boli njihova valjanost upitna.

D O W N L O A D

Download icon

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI