KRv 2014-1

Uposlenici Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i maturanti Tursko-bosanskog Sarajevo koledža, tokom ove akcije dobrovoljnog davanja krvi prikupili su 55 doza dragocijene tečnosti.
Akciju su organizovali Odsjek za transfuzijsku medicinu Opće bolnice i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.
Iz Opće bolnice upućuju zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos i pokazali želju i spremnost da pomognu sugrađanima kojima je krv potrebna.
KRv 2014-2KRv 2014-4

Dobrovoljni davaoci krvi su, po definiciji, osobe koje po vlatitoj želji, anonimno i bez bilo kakve nadoknade ili lične koristi daruju svoju krv kako bi pomogli drugima.
Darivanje krvi je još uvijek jedini način za obezbjeđenje dovoljnih količina sastojaka krvi (eritrocita, trombocita, plazme), potrebnih za liječenje povrijeđenih i oboljelih osoba, svih dobnih skupina.
Principi na kojima se zasniva davalaštvo krvi, ljekarski pregled davaoca krvi, ispitivanje darovane krvi na prisustvo infektivnih agenasa, druga laboratorijska ispitivanja i savremene metode/tehnike proizvodnje sastojaka krvi obezbjeđuju maksimalnu sigurnost kako davaocu tako i primaocu krvi.
Činjenica je da mnogi ljudi nisu svjesni značaja krvi za liječenje pacijenata, pa s tim u vezi nisu svjesni ni značaja darivanja krvi.
Akcije darivanja krvi, kao što su ove koje se organizuju u Općoj bolnici ''Prim. dr Abdulah Nakaš'' su i prilika da se potencijalni davaoci upoznaju sa značajem krvi u liječenju pacijenata i da se uvjere u važnost darivanja krvi.
U Federaciji BiH je 2013. godine prikupljeno i utrošeno 55610 jedinica krvi, što je više nego u 2012. godini kada je prikupljena i utrošena 53591 jedinica krvi.
Ipak, aktuelni procenat davalaštva krvi u Federaciji BiH (2,34) je još uvijek manji od preporučenog za obezbjeđenje savremenog liječenja pacijenata (3%).
Susjedne države kao što su Hrvatska i Srbija imaju znatno veći procenat davalaca krvi (> 3), a neke države u Evropi imaju preko 6% davalaca krvi (Danska).
S obzirom na očekivanje da će potrebe za obezbjeđenjem, odnosno upotreba krvi/sastojaka krvi u liječenju pacijenata u BiH, rasti narednih godina, potrebno je intenzivirati napore na informisanju, privlačenju i zadržavanju potencijalnih davalaca krvi.


Šef odsjek za transfuzijsku medicinu
prim. .mr. sci. med.dr . Mirza Begović

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI