vizita 2

Jutarnja vizita

U posljednja 72 sata na hospitalizaciju u Opću bolnicu „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo primljeno je 78 pacijenata, a 94 je otpušteno iz ustanove. Na Urgentnom centru opserviran je 291 pacijent, od kojih su 22 primljena na bolničko liječenje. U ovom periodu na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku urađeno je 600 pregleda, među kojima 33 CT-dijagnostike, 45-RTG pluća, 431- UZ-dijagnostike itd. Pored ostalog od petka do jutros u Općoj bolnici je rođeno 7 beba, a u operacionim salama je urađeno 10 operacija.

Inače, pacijenti Opće bolnice šalju nam i u pisanoj formi svoja iskustva i utiske sa liječenja u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a neke od njih prenosimo u nastavku. Pisma su potpisana punim imenom i prezimenom ,ali objavljujemo njihove inicijale, štiteći privatnost naših pacijenata.

 

POZITIVAN UTISAK NAKON EUS I ERCP METODE OTKLANJANJA ŽUČNOG KAMENA IZ ŽUČNOG KANALA

Poštovani,

Kao pacijent Opšte bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, na Odjelu abdominalne hirurgije, te na Odjeljenju za interne bolesti, Odsjek za Gastroenterohepatologiju, željela bih Vam poslati svoj pozitivan utisak nakon obavljene EUS metode otkrivanja žučnog kamena u žučnom kanalu, te urađenog operativnog zahvata metodom ERCP.

11.02.2024., u ranim jutarnjim satima, prvobitno se pojavila jaka želučana kiselina, a potom konstantna bol u gornjem dijelu abdomena koja je trajala 10 dana i koja se povremeno smirivila uz analgetik. Tih 10 dana sam posjetila Hitnu pomoć dva puta, porodičnog ljekara, Urgentni centar. Gubila sam apetit, samim time i na kilaži, ukupno oko 8kg za nepunih mjesec dana.

21.02.2024. Nakon što se bolovi nisu smirivali, posjetila sam gastroenterologa u Općoj bolnici, Mr.sc.dr. Amira Selimagića, specijalistu internistu, subspecijalistu gastroenterologa. Nakon navedenih simptoma, doktor je odmah posumnjao na mogućnost ostalog konkrementa, ili laički rečeno kamena, u žučnom kanalu. Predložio je i zakazao endoskopski ultrazvuk- EUS, kako bi tu sumnju i potvrdio. Ranije nisam bila upoznata o kojoj metodi je riječ, međutim doktor Selimagić je na pristupačan način objasnio da se radi o savremnoj i pouzdanoj dijagnostičkoj metodi za pregled tkiva i organa koji se nalaze u abdomenu, te da se uz anesteziju putem ultrazvučne sonde visoke frekvencije pacijentu u uspavanom stanju obavi abdominalni pregled.

Nakon endoskopskog ultrazvuka ustanovljeno je da se u glavnom žučnom vodu nalazi “kamen” veličine 3,8 mm. Dijagnoza: Choledocholithiasis! Radujem se što sam dobila dijagnozu. Deset neprespavanih noći, uz intenzivne i jake, nepodnošljive bolove u žličici praćene konstantnom mučninom...

Nakon dijagnoze, hospitalizovana sam na Odjeljenje za interne bolesti, Odsjek za Gastroenterohepatologiju. Urađeni su mi laboratorijski nalazi, te predoperativna priprema. Laboratorijski nalazi su, ovaj put, pokazali stvarno stanje, gdje su parametri AST, ALT, GGT, LDH bili izražajno povišeni, drastično odstupajući od normalnih referentnih vrijednosti. Kao i svaki pacijent koji vidi ova drastična odstupanja, izražena trocifrenim brojkama, ALT čak četverocifren; obratila sam se doktoru Selimagiću, koji je i ovaj put pokazao svoju ljudskost i profesionalnost te mi objasnio da se ne brinem, da ćemo riješiti problem.

Petak, 23.02.2024., uslijedio je operativni zahvat metodom ERCP-a (endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija) uklonjen mi je žučni kamen. Bezbolna metoda uklanjanja žučnog kamena iz žučnog kanala, laički objašnjeno: bez rezova, usisan i izvučen kamen kroz usnu šupljinu.

Saznala sam da je navedena metoda jedina koja se izvodi na području FBiH, te da je Mr.sc.dr. Amir Selimagić jedini ljekar koji izvodi istu. Za nas pacijente, EUS i ERCP predstavljaju jednu nevjerovatnu savremenu metodu za koju obično čujemo da se obavlja “tamo negdje u razvijenim zemljama”. A mi imamo jedan ogromni benefit da se ista koristi u našem Sarajevu, našoj Bosni i Hercegovini i da istu obavlja NAŠ ljekar, državljanin Bosne i Hercegovine, Mr.sc.dr. Amir Selimagić, koji se specijalizirao u ovoj oblasti. Stoga smatram da trebamo mnogo više raditi na promociji ovakvih priča i ovakvih ljekara. U doba digitalnih tehnologija koje su nam svima dostupne potrebno je mnogo više pričati i istacati ovakve pozitivne priče, promovisati ovakve ljekare koje, uz svu svoju stručnost i profesionalnost, su prvenstveno dostupni ljudi-insani, dobri dijagnostičari i osobe koje ostavljaju poseban dojam na svoje pacijente. Od mene i moje porodice jedino veliko i neizmjerno hvala doktoru Selimagiću sa željom da uz svoj profesionalni napredak kao vrsni gastroenterolog bude prepoznat, cijenjen i promovisan.

Lijep i srdačan pozdrav.

A.B., zadovoljna pacijentica.

Poštovani prof. Gavrankapetanovicu,

Ovom prilikom želim da ukažem na profesionalan i predan rad doktorice Rovčanin-Osmanović Armine inače moj ordinirajući ljekar i dr Siniše Zubića. Dijagnosticiran mi je karcinom grlića materice u Januaru tekuće godine i hvala Bogu uspješno sam izliječena. Od samog početka svoje borbe imala sam neizmjernu podršku pomenutih doktora, i kao takvi smatram da zaslužuju sve moguće pohvale. Neizmjerno sam zahvalna Bogu sto sam imala priliku biti liječena od strane takvih profesionalaca, a prije svega takvih ljudi. Njihova predanost poslu i pacijentima kojima pristupaju apsolutno profesionalno i s punim razumijevanjem me je oduševila. Nikad neću zaboraviti momente koji su za mene bili najteži, a zbog njih itekako olakšani. Neko sam ko ne podnosi bezobrazluk i drskost, čega isto tako ima puno, ali sam jos više neko ko je uvijek glasan kad treba pohvaliti nečiji častan i pošten rad. A to ovo dvoje ljudi zaista zaslužuju. Zaista možete biti ponosi sto ovakve doktore imate u svom timu.

Bila bih Vam neizmjerno zahvalna kada biste ih upoznali sa mojim osvrtom na njihov rad. 

S poštovanjem,

Pacijentica, S.S.

Poštovani, 

Ovom prilikom imam potrebu da se zahvalim na humanom i profesionalnom odnosu Urgentnog centra. Naime, primljena sam sa ozbiljnom posjekotinom na ruci, što je izazivalo jaku bol. Profesionalnim i ljudskim prijemom tehničara Emira Bajrice, te humanim pristupim rani bol se smanjio. Nakon toga veliki čovjek, doktor Fahrudin Husić, stručno i profesionalno je zatvorio vrlo ozbilju ranu. NEIZMJERNO IM HVALA, prvo na ljudskom odnosu a naravno i njihovoj stručnosti. Posebno moram istači da je njihov odnos umnogome popravio sliku zdravstva. MOLIM VAS da se doktoru Fahrudinu Husiću i tehničaru Emiru Bajrici u moje ime posebno zahvalite. 

Srdačan pozdrav!

B. H. 

-Kao majka koja je ležala na odjelu Pedijatrije sa dvoje male djece, želim od srca pohvaliti ped.sestru EMINU HASANSPAHIĆ , kao jednu vrlo profesionalnu, izuzetno ljubaznu osobu koja unosi radost u teškim trenucima mališana. Izuzetno ljubazna prema svakom djetetu, a i roditelju.

Pacijentica Z.Š.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI