U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, u organizaciji Odsjeka za transfuzijsku medicinu, Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenog križa Općine Centar, 22. jula biće organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Ovo je druga od planirane tri ovogodišnje akcije.

22 07 KRV2014

Akcija se organizuje u ovom periodu jer su rezerve krvi u ljetnim mjesecima uvijek manje nego u preostalom dijelu godine. Zbog korištenja godišnjih odmora i odlaska studenata svojim kućama, smanjen je broj potencijalnih aktivnih davalaca krvi. S druge strane, porast broja turista u gradu, veći broj motornih vozila na cestama i ulicama, a time i saobraćajnih nesreća, dovode do povećanja potreba i potrošnje krvi.
Zato svaka akcija darivanja krvi i svaka prikupljena doza krvi u ljetnim mjesecima ima veliki značaj za obezbjeđenje rezervi krvi, a time i za sigurnost i kvalitet liječenja svih građana.
Pozivamo sve sugrađane da se priključe osoblju Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u ovoj humanoj akciji koja se vodi pod motom "Krv mora da čeka pacijenta, a ne pacijent krv".
Najavljujemo: Treća akcija darivanja krvi biće organizovana u mjesecu novembru.