Trovanje hranom

Hrana slika1

Ko ne voli u ljetnim mjesecima ići na izlet ili se družiti u prirodi sa porodicom i prijateljima, naravno, uz ukusnu hranu? Tada obično ne razmišljamo da visoke temperature povećavaju naše šanse da obolimo od hrane koju jedemo. Stoga saznajte kako pravilno rukovati hranom da bi izbjegli trovanje.

Trovanje nastaje ako hrana koju jedemo sadrži određene mikroorganizme ili toksine. Možete se razboljeti direktno gutanjem toksina ili razmnožavanjme mikroba u crijevima.

Većina bolesti koje se prenose hranom pojavljuje se iznenada i traju kratko vrijeme. No, trovanje hranom ponekad dovodi do ozbiljnijih problema, čak i smrtnog ishoda. Bebe, starije osobe i one s oslabljenim imunološkim sistemom posebno su u opasnosti.

Hrana slika2

Simptome trovanja hranom su povraćanje, proljev, bol u trbuhu, groznica , gubitak tekućine. Bolest može biti blaga ili teška. Može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Simptomi i trajanje bolesti ovise o vrsti mikroba ili toksina kojeg ste progutali.

Hrana slika3

Vodeći uzročnik izbijanja bolesti koje se prenose hranom je norovirus. Možete ga dobiti kada zaražena osoba rukuje hranom i zagadi je najvjerovatnije zbog nedovoljnog pranja ruku nakon kontakta sa virusom. Čak i kada progutate sasvim malo norovirusa možete se ozbiljno razboljeti.

Nekoliko vrsta bakterija također može uzrokovati trovanje hranom. Neke namirnice koje kupujete, npr. sirovo meso ili voće i povrće, već mogu da budu kontaminirani. Stoga ih detaljnim pranjem i dovoljnim kuhanjem treba uništiti. Bakterije također mogu uspijevati u hrani koja nije ispravno pohranjena. Bakterije poput Staph i Bacillus cereus mogu brzo da Vas zaraze u roku od 1 do 7 sati. Ove bakterije stvaraju brzodjelujuće toksine u hrani najčešće u mesu i mliječni proizvodi (karakteristično za Staph) i škrobne namirnice poput riže (karakteristično za B. cereus). Čuvajući takvu hranu na temperaturi od 4,5° C ili nižoj, pomažete usporavanju ili zaustavljanju rasta tih bakterija.
Druge bakterije, kao što su Salmonella i Campylobacter, neće Vam naškoditi dok ne prodru u Vaše tijelo i počnu razmnožavanje. Taj proces može potrajati od 12 sati do nekoliko dana poslije čega ćete se počinjati osjećati loše. Simptomi mogu uključivati temperaturu, grčeve, a ponekad i krvavi proljev.

Kada imate bolest koja se prenosi hranom, obično je potrebno piti puno tekućine. U slučaju jačih tegoba, te ako je oboljelo dijete, , trudnica ili osoba oslabljenog imuniteta, obratite se porodičnom ljekaru ili hitnoj medicinskoj pomoći kako bi dobili pomoć i upute o daljnjem postupku.

Hrana slika4

Budući da se bakterije ne mogu vidjeti prostim okom, kao niti osjetiti mirisom ili okusom, jedini način da bismo bili sigurni da je hrana zdravstveno ispravna te da bismo spriječili pojavu bolesti, od osobite je važnosti higijena prilikom pripreme i konzumiranja hrane i njeno pravilno čuvanje. Zato, da bi ste prevenirali trovanje hranom potrebno je da:

  • perete ruke sapunom najmanje 20 sekundi prije i poslije dodira sa hranom, i poslije upotrebe toaleta
  • dobro perete voće i povrće
  • izbjegavate nedovoljno kuhano ili pečeno meso, jaja i morske plodove
  • čuvate sirovo meso, perad, morsku hranu i njihove sokove i tekućinu zasebno od druge hrane
  • toplu hranu čuvate toplom,a hladnu hladnom. Odmah u frižider smjestite hranu koja se može brzo pokvariti
  • koristite pasterizovanu mliječnu hranu, ukljućujući i pasterizovana jaja i proizvode od njih.
  • ne pripremajte sirovu hranu kada imate želučane tegobe kao što su proljev ili povraćanje. Ne dirajte hranu ako imate rane ili posjekotine, ukoliko nisu zaštićene
  • za brisanje radnih površina koristite jednokratne, papirnate ubruse. Ako se koriste platneni ubrusi treba ih često mijenjati i iskuhavati prilikom pranja.

Hrana slika5

Izvor NIH News in Health

Misija i vizija

Misija

JU OBS

Akreditacija OBS Akaz Small

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI