Prim. dr. Vesna Čengić, šefica Odjeljenja za urgentnu medicinu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", održala je predavanje o defibrilaciji za bolničke specijalizante i osoblje Odjeljenja.

Defibrilacija 2014-1

Klinička smrt, tj.srčani zastoj je potencijalno reverzibilno stanje, jer se u nekim situacijama brzim djelovanjem, mjerama kardiopulmonalne reanimacije (CPR), srčani rad može pokrenuti i vratiti u normalan ritam. Defibrilacija je dio kardiopulmonalne reanimacije, podrazumijeva isporuku električne energije, preko elektroda plasiranih na grudni koš, kroz srce, kojom se može nesvrsishodna aktivnost srca (''shockable'' ritam) promijeniti/vratiti u efikasne kontrakcije srca, u život.
Najveći značaj je u vremenskom faktoru, samo rana defibrilacija je efikasna, u prvih nekoliko minuta. Na tom principu razvijen je koncept primjene automatskih električkih defibrilatora koji se postavljaju na javna mjesta, mogu ih koristiti i laici kod svakog iznenednog gubitka svijesti i pulsa tj.srčanog zastoja unesrećenog. Zadnjih godina u svijetu je raširen ovaj koncept brzog reagovanja, rane defibrilacije, na mjestu incidenta, koji se pokazao jako efikasan.

Defibrilacija 2014-2Defibrilacija 2014-3

D O W N L O A D

Download icon

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI