Promocija knjige1

U Općoj bolnica “ Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu danas je promovisana knjiga:  Liječenje dijabetesa i njegovih komplikacija:rana, dijabetičkog stopala i amputacija “   autorice dr. Alme Kulenović, specijaliste interne medicine, angiologa i šefice odjela za vaskularne bolesti i komplikacije uzrokovane šećernom bolesti u francuskoj bolnici Villiers St. Denis.

Knjiga dr.Kulenović ,priznatog stručnjak za liječenje dijabetesa u Francuskoj , je sinteza njenog tri decenije dugog rada i velikog iskustva u liječenju posljedica dijabetesa.

Govoreći o sadržaju ove knjige prof. dr. Senija Rašić, specijalista nefrolog, pored ostalog ,je kazala da ona sadrži 6 poglavlja u kojima su na studiozan način obrađene posljedice ,komplikacije i načini liječenja oboljelih od dijabetesa, a donosi i smjernice i protokole za liječenje.

Knjiga  na pristupačan i praktičan način, sa mnoštvom slika, iz svakodnevne prakse je pisana jednostavnim jezikom, odražava timski rad, i služi u liječenju kao i prevenciji komplikacija šećerne bolesti, poznate kao svjetske epidemije, koja je zahvatila sve kontinente i slojeve društva.

Autorica dr. Kulenović u svom obraćanju je naglasila da je njena knjiga namjenjena cijelom timu ljekara, specijaliziranih medicinskih sestara, fizioterapeuta, pa i samim bolesnicima da im pomogne u ovoj teškoj bolesti i da se prezentiraju pozitivni rezultati dobiveni znanjem, radom i trudom velikog tima ljudi.

U ime Udruženja dijabetičara na današnjoj promociji je govorio Mladen Jelačić- Troka, humanista i glumac ,koji je iz ličnog iskustva   objasnio značaj izlaska ovakve stručne literature.

Promocija knjige2

Dr. Alma Kulenović,zahvalila se ljubaznim domaćinima na čelu s prof. dr. Ismetom Ggavrankapetanovićem, direktorom ove zdravstvenu ustanove na mogućnosti da se organizira ovakav događaj, a posebno je pohvalila njegov dosadašnji angažman na razvoju bolnica kao i zalaganje uposlenika, pogotovo u vremenu pandemije Covid-19.

Dr. Alma Kulenović rođena Lihić, živi u Francuskoj od 1990. godine, gdje je došla prije rata na jednogodišnju  postspecijalističku stipendiju francuske vlade, a ljekarsku karijeru je počela sa 23 godine kao asistent na Institutu za fiziologiju i biohemiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu 1982. godine, jer je kao izvrstan student zadržana na fakultetu.

U Francuskoj je završila   specijalizaciju iz vaskularnih bolesti i kardiologije i interne medicine.Uslijedile su i duge godine usavršavanja drugih disciplina, kao što su fizijatrija, podologija i posebna specijalizacija iz izrade i primjene različitih ortopedskih pomagala (proteza, orteza, ortopedskih cipela i  uložaka kod različitih bolesti,  komplikacija i posljedica  dijabetesa) .

Knjiga je u Francuskoj objavljena ranije,, a sada je prevedena na naš jezik i bit će besplatno podjeljena Udruženjima dijabetičara i bolnicama u BiH.

Sarajevo, 22.06.2022.

 

 

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI