OBS 09.07.21

Uz veliko prisustvo uposlenika Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u ovoj zdravstvenoj ustanovi je danas održan iznimno zanimljiv stručni skup o temi

„ Primarni zloćudni tumori i meta promjene -moderni pristup“, koji je okupio eminentne stručnjake u svojim oblastima.

Predavači su bili prof. dr. Mahira Tanović, specijalistu plastične i rekonstruktivne hirurgije ( New York i predsjednica BHAAAS), prof. dr. Aleksandar    Đrđević iz Beograda, dr. Slaviša Kunarac, specijalista ortopedije sa traumatologijom i supspecijalita ortopedske onkologije iz Banja Luke te prof. dr. Mirzu Bišćevića iz sarajevske Opće bolnice.

OBS1 09.07.21

Uvažene predavače i učesnike stručnog skupa pozdravio je prof. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice koji je uz zahvalnost za njihov dolazak naglasio važnost ovakvih edukativnih susreta, razmjene znanja i iskustava profesionalaca te otvaranja vrata za sve mlade ljekare željne učenja.

S obzirom da medicina napreduje velikom brzinom na ovaj način se otvaraju mnoge mogućnosti za praćenje suvremenih trendova u zdravstvu. Napomenuo je da je današnji stručni skup 28 po redu ,od početka pandemije Covid-19, što je unaprijedilo rad ali   i poboljšalo zdravstvenu uslugu.

Prof. dr. Mahira Tanović, svjetski poznati specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije , na današnjem stručnom skupu je govorila o rekonstrukciji dojke nakon maligne bolesti i na prikazanim primjerima je prezentirala

način rekonstrukcije dojke pomoću masnog tkiva pacijentica kazavši da starosna dob nije uvjet za rekonstrukciju , a da se raspon godina njenih pacijentica kretao od 28 do 84 godine. Istakla je da je  cilj rekonstrukcije dojke konforan oporavak pacijenta i da bez obzira na dijagnozu postoji način da se stanje popravi.

Posebno je naglasila da se odluka o amputaciji dojke treba donositi isključivo konzilijarno, odnosno da su uključene sve discipline prilikom konačne odluke.

Ovom prilikom pozvala je menadžment Opće bolnice da se aktivno uključi u razvijanje rekonstruktivne hirurgije   dojke.

Prof. dr. Aleksandra Đrđevića iz Beograda na interesantan i zanimljiv način je govorio o najčešćim hiruškim procedurama u ortopedskoj onkologiji te metastatskim oboljenjem skeleta posebno u dječijoj dobi.

Dr. Slaviša Kunarac , specijalista ortopedije sa traumatologijom i supspecijalista ortopedske onkologije iz Banja Luke govorio je o osnovama onkološke ortopedije a acc. prof. dr. Mirza Bišćević iz Opće bolnice o metastatskim tumorima kičmenog stuba.

Današnji skup je bila izvrsna prilika da se uspostavljena saradnja nastavi u narednom periodu na korist mnogim pacijentima.

OBS2 09.07.21

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI