U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo u saradnji sa Univerzitetom Bezmialem Vakif Istanbul danas je održan stručni simpozij o najaktelnijim temama vezanim za Covid i postCovid te o najnovijim saznanjima iz oblasti robotike u ortopediji i traumatologiji.

IMG 9e4e0310f57369182887a848f9527407 V
Predavači su bili profesori iz najveće bolnice i Univerziteta Bezmialem u Islanbulu prof. dr. Rumeyza Kazanciogolu, inače rektorica Univerziteta i svjetski poznati nefrolog te prof. dr. Ibrahim Tuncay, ortoped i prorektor i prof. dr. Sedat Ziyade, torokalni hirurg .
O dosadašnjim iskustvima liječenja covid pacijenata u Općoj bolnici prezentacije su održali prim.dr. Ednan Drljević, dr. Anela Šubo i dr. Amir Selimagić.
Učesnike skupa je pozdravio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje i što nakon 15 mjeseci možemo sjesti i licem u lice govoriti o svim aspektima Covida .
Upoznao je prisutne sa načinom organizacije posla u Općoj bolnici tokom pandemije i naveo je da je u posljednjih sedam mjeseci u Covid odjel ove zdravstvene ustanove iz Domova zdravlja i Hitne pomoći bilo upućeno oko devet hiljada ljudi , a da ih je 2100 primljeno na liječenje , dok je na dugotrajnom bolničkom tretmanu bilo 1600. Istakao je važnost saradnje i razmjene iskustava i znanja zdravstvenih profesionalaca, te da simpozij putem internet platformi uživo prati nekoliko hiljada ljekara.
Učesnike stručnog skupa pozdravili su i prof. dr. Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantonu Sarajevo i prof.dr. Enita Nakaš, prorektor sarajevskog Univerziteta.

20210521 153819

Kako se moglo čuti iz svih izlaganja od Covid infekcije nije zaštićen nijedan organ te da je treći val pandemije bio najjači, a da su u ovom period bile izražene teške kliničke slike i kod mlađe populacije.

Prof. dr. Rumeyza Kazanciogolu je govorila o bubrežnim oboljenjima u Covid pandemiji, prof. dr. Sedat Ziyade o plućnim problemima i tumoru pluća u pandemiji a sarajevski ljekari o iskustvima i izazovioma sa kojima su se susretali tokom pandemije.
Simpozij je završen iznimno zanimljivim izlaganjem prof.dr. Ibrahima Tuncaya o robotičkoj navigaciji kod ugradnje proteza kuka i koljena i sindromom femoroacetabularnog kontakta i artroskopija kuka.
Na obostranu radost danas je potpisan ugovor o saradnji između sarajevske Opće bolnice i Univerziteta Bezmialem, koji podrazumijeva edukaciju medicinskog kadra u prestižnoj istanbulskoj bolnici.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI