20210512 115317

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Srđan Mandić, načelnik sarajevske Općine Centar danas su potpisali Memorandum o saradnji dvije institucije vezano za pilot projekat prijave novorođenčadi „eNovorođenčad“. Ovaj način prijavljivanja beba bi se trebao početi primjenjivati od avgusta ove godine. Procedura prijave i upisa djeteta u matične knjige obavljala bi se u porodilištu ,što bi roditeljima olakšalo administrativni dio posla oko prijave beba.
Projekat je pokrenut na inicijativu Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH , a praktično podrazumijeva izmještanje matičnog ureda iz općinskih u bolnički prostor i upisivanje podataka na licu mjesta.
Današnjem potpisivanju memoranduma u Općoj bolnici je prisustvovao i doc. dr. Dragan Ćuzulan ,koordinator za reformu javne uprave u BiH , koji je pojasnio da projekat treba da ponudi optimalno riješenje za prijavu novorođenčeta u skladu sa postojećim zakonskim osnovama .
-Projekat trenutno ne podrazumijeva izmjenu zakonske regulative, ali će dati pregled izmjene konkretnih zakonskih odredbi koje su trenutno prepreka za pružanje usluge u elektronskoj formi u potpunosti. Projekat u inicijalnoj fazi treba kroz pilot rješenje da pokaže upotrebljivost sistema, a nakon faze evaluacije i ponovne prilagodbe omogući i ponudi pretpostavke za proširenje poboljšanog sistema koji će obuhvatiti šire geografsko područije unutar FBiH- kazao je doc.dr. Ćuzulan.
Ovaj projekat se realizira kroz Program jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju-GIZ, a prve su ga prihvatile Opća bolnica i Općina Centar Sarajevo.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI