Povodom velikog jubileja i 155 godišnjice od osnivanja Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“,u ovoj zdravstvenoj ustanovi je danas održana press konferencija na kojoj je direktor Ismet Gavrankapetanović prezentirao javnosti rezultate jednogodišnjeg rada. Iako je prethodnu godinu kao i prvi dio ove, obilježila pandemija koronavirusa, postignuti rezultati su impresivni.

20210510 143026
U Trijažnoj ambulanti od oktobra prošle godine do danas opservirano je više od osam hiljada pacijenta od kojih je veliki broj zadržan na liječenju.
Od 14. novembra prošle godine do 5 maja ove, na intenzivnu njegu su primljena 204 pacijenta od kojih je 93 bilo intubirano.
Na pojedinim bolničkim odjelima od uvođenja novog načina rada u julu prošle godine do jutros ukupno je pruženo više od milion usluga ( 1 119 495 ), urađeno je 6396 operacija, a na bolničkom liječenju je bilo 9581 pacijenata.

Na pojedinim odjelima usluge se bilježe u desetinama hiljada.Tako je na Odjeljenju za radiologiju bilo 26 789 pregleda, na Odjeljenju za hirurgiju 39 428, Odjeljenju za internu medicinu 23 328, na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo 9783, Odjelu za neurologiju 11 673, a na Intenzivnoj njezi 5155. U medicinsko-biohemijskom laboratoriju je bilo 51 046 usluga.
Direktor Gavrankapetanović je kao primjer uporedio statističke podatke o pruženim uslugama u aprilu prošle i ove godine.
-Kada je počela pandemija, zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo je bio praktično zatvoren. Napravili smo komparaciju aprila prošle i sadašnje godine. Broj prijema je tada bio 96, a ove godine više od 900. Broj poroda u aprilu prošle godine je tri, a sada 107. Bolnica je tada imala četiri posto pacijenata, a ove više od 60 posto-, kazao je prof. Gavrankapetanović.
Na kraju svog obraćanja direktor Gavrankapetanović se zahvalio svim uposlenicima a prisjetio se i onih koji su predano u prošlosti gradili ovu ustanovu.Građanima Sarajeva i BiH je obećao da ce se u Općoj bolnici uvijek raditi postojano, stručno i predano poštujući učitelja Hipokrata.
Vezano za zapošljavanje 13 anesteziologa koji su prošle sedmice dali otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu , Gavrankapetanović, je kazao da će provesti zakonske procedure i ispoštovati odluke Vlade Kantona Sarajevo.
-Kada govorimo da li su nam anesteziolozi potrebni, vjerujte ja bih bio sretan da u ovoj bolnici radi 100 anesteziologa, kao što radi u Kliničkom centru u Tuzli. To su najbolji među nama. Svaka bolnica bilo gdje u svijetu je vrijedna onoliko koliko ima anesteziologa i ja se nadam da ćemo biti u mogućnosti da ih zaposlimo što više,- poručio je Gavrankapetanović.

20210510 143141

Prisutnima se obratio i prof. dr. Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi KS zahvalivši se ljekarima i medicinskim radnicima u svim zdravstvenim ustanovama, koji su svojim radom pomogli da se Sarajevo izbori sa tri vala pandemije te se prisjetio i radnika koji su izgubili bitku s koronavirusom .
Naglasio je da je politika umiješala prste u zdravstvo i da se to mora mijenjati, jer zdravstvenim ustanovama trebaju upravljati najbolji menadžeri, a ne osobe sumnjivih obrazovnih kvaliteta koje imaju dobre, jake i bliske veze u politici.
Istakao je sretnu okolnost da Kanton Sarajevo ima dvije bolnice, što se pokazalo kao spasonosno riješenje i u proteklom ratu i tokom pandemije.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI