IMG 3414

U sarajevskoj Vijećnici je održana promocija kapitalne knjige iz oblasti moderne hirurgije "Hirurgija/Kirurgija , koju je napisala grupa od 16 bh. vrhunskih hirurga i 11 koautora iz cijele BiH.
Radi se o prvoj knjizi hirurgije u historiji Bosne i Hercegovine, koja sadrži 22 poglavlja i na 1.246 stranice pokriva sve oblasti hirurgije, a namijenjena je za usavršavanje studenata i specijalizanata, ali i starijih ljekara. Eminentni stručnjaci sa pet državnih medicinskih fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Foče, Mostara i Banja Luke , udružili su svoje znanje i praksu i po ocjenama recenzenata napisali vrhunski udžbenik.
Prof. dr. Samir Delibegović, jedan od autora na promociji je rekao da je rad na knjizi trajao oko 3 godine i da će oni koji će je koristiti imati na jednom mjestu koncentrisano znanje sa puno podataka. Knjiga je pisana tako da bude moderna,pregledna ,te da lako upućuje na stvari važne studentima i specijalizantima hirurgije.U njoj su prezentirane zadnje informacije, jer je hirurgija dinamična disciplina koja se ubrzano mijenja, napreduje i modernizira,a tehnologija i robotika su osnovne karakteristike tog procesa.
U prelijepom ambijentu Vijećnice ,između ostalih, prisutnima se obratio i jedan od autora ,prof. dr. Ismet Gavrankapetanović koji je istakao važnost ovakvog udžbenika za studente i sve one koji će se njime služiti.Posebna vrijednost knjige je u tome što je prvi put sublimirano znanje i iskustvo hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine od koje će puno koristi imati generacije studenata.
Autorima "Hirurgije " čestitao je i rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj zahvalivši se u ime svih javnih Univerziteta što su ujedinili znanje u teškim vremenima, a za opće dobro.
Sarajevskoj promociji uz nekolicinu autora iz cijele BiH, mnoštva istaknutih ljekara su prisustvovali i Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, Draško Jeličić, ministar privrede i v.d. ministra zdravstva KS, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav i druge osobe iz javnog života.

IMG 3412

Grupu autora zaslužnih za ovaj veliki projekat čine sljedeći hirurzi: Samir Delibegović, Ismet Gavrankapetanović, Ismar Rašić, Nermir Granov, Mirsad Hodžić, Reuf Karabeg, Goran Krdžalić, Benjamin Kulovac, Ante Kvesić, Nenad Lalović, Siniša Maksimović, Radmilo Marić, Fuad Pašić, Nedžad Rustempašić, Milan Simatović i Nikica Šutalo.
“Hirurgiju/Kirurgiju” je objavila Dobra knjiga Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH, a njena promocija nakon Sarajeva je planirana u Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Foči.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI