EBeslagic cum2

Medicinsko osoblje Odjeljenja urgentne medicine Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” održalo je još jedan trening kardiopulmonalne reanimacije.
Zbog velikog broja pacijenata koji procirkulišu kroz Urgentni centar edukacija će biti nastavljena i u narednom periodu a sve s ciljem da osoblje ove medicinske Ustanove što bolje pruži adekvatnu i brzu uslugu životno ugroženim pacijentima.

EBeslagic cum1
Prema smjernicama Europskog vijeća za reanimatologiju, mjere kardiopulmonalne reanimacije se dijele na BLS (basic life support ) i ALS (advanced life support), tj. na mjere osnovnog oživljavanja (masaža srca i umjetno disanje) i mjere naprednog održavanja, koje obuhvataju primjenu opreme i lijekova.
Kardiopulmonalna reanimacija (skraćeno CPR) predstvlja kombinaciju mjera oživljavanja, koje se poduzimaju da se pacijentu koji je doživio zastoj disanja i/ili rad srca, tj. kardiorespiratorni arrest, ponovno uspostavi funkcija srca i disanja. Glavni cilj izvođenja reanimacije je osigurati dostatnu količinu kisika mozgu, srcu i drugim vitalnim organima. Kardiopulmonalna reanimacija u hospitalnim uvjetima obuhvata održavanje dišnog puta, umjetnu ventilaciju, potom primjenu defibrilatora, lijekova, te srčanih stimulatora. Kardiopulmonalna reanimacija se započinje kada je pacijent bez svijesti, nema pulsa i ne diše normalno (agonalno disanje, manje od 10/min.)

Javne nabavke

JN OBS

UO OBS

Certifikat za kvalitet

AKAZ WEB 2014

Pisma pacijenata

Pisma pacijenata