kobs1

Posebne emocije vladale su u završnici ovosedmične edukacije koja je upriličena za osoblje Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice “ Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a koju su održali u ovoj zdravstvenoj ustanovi predstavnici kompanije ReWalk Robotics sa evropskim sjedištem u Berlinu i OrtoSar iz Sarajeva.
Edukacija se odnosila na obuku za vodeći svjetski eksoskeletalni sistem ReWalk Personal 6.0.koji se koristi u rehabilitaciji osoba sa povredom kičmene moždine, a jedan od naših pacijenata, osamnestogodišnji Hamza Kurtić iz Goražda, uz korištenje ovog sistema i uz asistenciju naših fizioterapeuta je napravio, nakon pet godina, prve korak, što je izazvalo buru pozitivnih emocija..
Ovaj pacijent je prije 5 godina imao saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio kompletnu leziju kičmene moždine u torokalnom segmentu kičmene moždine i nakon operativnih zahvata i liječenja u više medicinskih centara, krajem prošle godine nastavio je liječenje fizikalnom terapijom u sarajevskoj Općoj bolnici. Medicinsko osoblje je uspjelo da ga vertikalizira uz visoku hodalicu i uz pomoć ortoza, ali je i dalje bio u kolicima.

kobs2

Inače ordinirajući ljekar ovog pacijenta je dr. Amra Osmanagić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije ,te izvrni Aldin Berbić fizioterapeut uz svoje kolege. Ističu da im je ovaj pacijent kao član porodice i da se svi maksimalno trude da mu boravak i liječenje na ovom odjelu bude što ugodnije.
Danas nisu krili sreću zbog ovog uspjeha , a cilj im je da pacijent uz korištenje ove tehnologije postane samostalan. Također, na ovaj način preveniraju mu se oboljenja kao što je osteoporoza, smetnje u respiratornom i probavnom sistemu,, kardiovaskularne bolesti itd .Nadaju se da će nadležni prepoznati ovaj izvrni inovativni sistem koji omogućava korisnicima sa povredom kičmene moždine da ponovo hodaju i tako dnevno poboljšavaju kvalitet života.

Misija i vizija

Misija

JU OBS

Akreditacija OBS Akaz Small

LUNG HEALTH CONFERENCE

BIH web banner

 

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI