U Općoj bolnici realizovana još jedna kontinuirana edukacija za fizioterapeute

Mirza Panjeta-Rehabilitacija nakon ugradnje endoproteze2

U okviru realizacije ovogodišnje interne edukacije na Odjelu za fizikalnu medicine i rehabilitaciju održano je predavanje o temi “Rehabilitacija nakon ugradnje endoproteze zgloba kuka“. Predavač je bio fizioterapeut Mirza Panjeta.

Mirza Panjeta-Rehabilitacija nakon ugradnje endoproteze3

Najčešći razlozi ugradnje endoproteze ili vještačkog kuka su dotrajalost ili artroza zgloba kuka, traume (prijelomi i iščašenja) i displazija (nedovoljna razvijenost zgloba kuka). Endoproteze se u osnovi dijele na bescementne i cementne. Bescementne endoproteze svojom hrapavom površinom oponašaju površinu kosti, što omogućuje urastanje kosti u endoprotezu. Kod cementnih proteza koristi se cement koji stvara čvrsti sloj između kosti i površine endoproteze.

Najvažniji segment oporavka pacijenata nakon ugradnje vještačkog kuka jeste njegova rehabilitacija. Nju provode fizioterapeuti u saradnji sa fizijatrom. Cilj fizikalne terapije i rehabilitacije kod ovakvih pacijenata je njegov što bržio oporavak i osposobljavanje za aktivnosti svakodnevnog života. Rehabilitaciju treba započeti što je moguće prije, a ona se prilagođava posebno za svakog pacijenta. Zbog toga, već prvi dan pacijent počinje sa izvođenjem statičkih vježbi u krevetu.

Sljedeći dan se već počinje sa aktivnim vježbama, a pacijent se i vertikalizira. Daljnja njegova rehabilitacija zavisi od njegovog stanja i mogućnosti. Pacijenta takođe treba obučiti za hod na štakama ili hodalici, nakon toga za hod uz i niz stepenice. Istovremeno se obučava i mjerama predostrožnosti koje mora poštovati nakon ugradnje vještačkog kuka. Pacijent treba naučiti koristiti razna pomagala (dokučivač čarapa, hvataljka za podizanje predmeta itd.) Prije odlaska kući, pacijentu treba objasniti kako da prilagodi svoju sredinu potrebama sadašnjeg načina života.

Prezentaciju možete preuzeti O V D J E!

Download icon

Misija i vizija

Misija

JU OBS

AKREDITACIJA AKAZ 2024 200

CERTIFIKAT AKAZ 2024 200

Nove usluge

 0000 OBS naslovna

kabineti kardio pulmo

 

AKAZ WEB 2014

PRIJAVITE KORUPCIJU

STOP KORUPCIJI

KURS ANESTEZIJE

Plakat SAF XVI